Algemene Tandheelkunde

10 superfoods voor een gezond gebit

By 20 februari 2019 No Comments

Bij een gezond gebit horen natuurlijk stralende witte tanden. Ons gebit is elke dag hard aan het werk om gezonde en ongezonde producten te verwerken. We moeten nu eenmaal eten en drinken en dus is het belangrijk om deze aanslag op je tanden onder controle te houden. Regelmatige bezoeken aan de tandarts en de mondhygiëniste mogen hierbij niet ontbreken. Hier kan natuurlijk geen superfood tegenop. Je bewijst hiermee je tanden, kiezen, tandvlees en hele lichaam een goede dienst.
Om je gebit een boost te geven en tanden mooi stalend wit te houden zijn hier 12 superfoods die je kunnen helpen.
superfood

Vloeistoffen

  • De eerste op de lijst is natuurlijk water. Het is van belang om het water in je lichaam op peil te houden. Het houdt je speekselvorming goed wat de tanden en kiezen natuurlijk reinigt en het tandvlees blijft goed gehydrateerd. Ook de mineralen die in water zitten worden afgezet op tanden en kiezen. Kortom drink voldoende water.
  • Melk en melkproducten bevatten calcium welke het gebit nodig heeft om sterk en stevig te blijven. Verder zit er ook vitamine D en fosfor in melk welke helpt bij het herstellen van tandglazuur. Mensen die lactose-intolerant zijn kunnen bijvoorbeeld sojamelk als vervanging drinken, deze is net zo voedzaam.
  • Thee, zowel groene als zwarte, zijn gezond voor het gebit. In thee zitten polyfenolen en catechinen welke tandbederf tegengaan en de bacteriën in tandplak bestrijden. Belangrijk om op te merken is dat er geen suiker in de thee wordt gedaan, suiker gaat de positieve effecten weer tegen.
  • Yoghurt is iets wat in het dagelijks dieet een goede bron kan vormen voor melkzuurbacteriën. Het ondersteunt je gebit met eiwitten en calcium en mag dus niet ontbreken in je voedingspatroon.

Voedselproducten

  • Kaas werkt goed voor de mondgezondheid. Het stimuleert speekselvorming welke zorgt voor een natuurlijke reiniging van het gebit. Speeksel neutraliseert het effect van zuren in de mond. Ook is kaas rijk aan calcium en fosfaat.
  • Noten. Elke dag een kleine portie noten consumeren doet het gebit goed. Noten bevatten allerlei verschillende soorten vitaminen en mineralen en is een stuk beter als snack dan zoetigheden. Goede noten voor het gebit zijn onder andere pistachenoten, cashewnoten, walnoten en amandelen.
  • Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat pure chocolade een van de beste snacks is om te eten. Natuurlijk altijd met mate, maar de tannines die zitten in cacaobonen waar pure chocolade van gemaakt wordt werken als antioxidanten. Tannines bestrijden vorming van tandplak, voorkomen tandbederf en helpen de bloedcirculatie naar het gebit. Pure chocola met een cacaogehalte van boven de 70% werkt het beste.
  • Suikervrije kauwgom kauwen is bevordelijk voor de speekselproductie in de mond. Speeksel voorkomt uitdroging van de mond  en reinigt zo het gebit. Let er op dat het wel echt suikervrije kauwgom is, kauwgom met suiker is funest voor het gebit.
  • De vijf K’s kaneel, kardemom, kruidnagel, komijn en koriander. Deze kruiden hebben een overdaad aan nuttige voedingsstoffen die helpen bij het reinigen van het gebit en het voorkomen van tandheelkundige problemen. Probeer deze kruiden toe te voegen aan uw eten en tijdens het koken, gelukkig zijn deze kruiden zeer smaakvol.
  • Appels hebben niet alleen een positief effect op speeksel, maar zorgen er ook voor dat losse deeltjes uit het gebit verwijdert worden tijdens het consumeren. U kunt het zien als de natuurlijke tandenstoker.

 
Alle genoemde superfoods hierboven kunnen u helpen uw gebit een extraatje te geven. Let er absoluut op dat alles met mate geconsumeerd dient te worden. Zeker in de tandheelkunde geldt: overmaat schaadt.
 

Paul

Author Paul

More posts by Paul
Translate »