Tandheelkundige aandoeningen

Gingivitus of tandvleesontsteking

By 14 november 2018 februari 26th, 2020 No Comments

Gingivitus of in het Nederlands tandvleesontsteking, is de eerste fase van tandvleesontsteking. Naast dat het de mond beïnvloedt kan het ook nadelig zijn voor de rest van je lichaam. Over het algemeen ontstaan tandvleesontstekingen door een slecht onderhoud van orale hygiëne. Hierdoor ontstaat plak op de tanden en kiezen, wanneer dit hevig opbouwt verandert dit uiteindelijk in tandplak.
Tandplak en tandsteen zorgen voor bacteriën in de mond en het lichaam zal dit gaan bestrijden. Tandvleesontstekingen zijn hiervan het resultaat.

Wat kan tandvleesontsteking (gingivitus) veroorzaken?

De belangrijkste oorzaak van tandvleesontstekingen zijn een slechte hygiëne in de mond. Het kan zijn dat er niet goed wordt gepoetst of niet vaak genoeg wordt gepoetst. Hierdoor vormt tandplak en geeft bacteriën de kans zich te vermenigvuldigen in uw mond.
Sommige medicatie als hoestdranken en antidepressiva kunnen bijdragen aan een slechte omgeving in de mond waardoor bacteriën kunnen gedijen.
Virus- en schimmelinfecties op andere plekken in het lichaam kunnen er ook voor zorgen dat er tandvleesontstekingen ontstaan. Koortslip kan bijvoorbeeld nadelig zijn voor de mondhygiëne.
Veranderingen in de hormoonspiegel bij vrouwen kunnen voor minder speeksel en een slechtere doorbloeding naar de mond zorgen. Dit vergroot de kans op infecties in de mond.
Een slecht dieet met veel vetten en suikers en te weinig vitaminen zijn nadelig voor de gezondheid van je mond. Vers fruit en groente, antioxidanten in thee helpen met bij een goed klimaat in de mond.
Niet roken is een van de beste dingen die je kan doen om tandvleesontstekingen te voorkomen. Rokers hebben een vele malen hogere kans op tandvleesontsteking.

Wat kan je doen tegen Tandvleesontsteking?

Tandvleesontsteking ontstaat dus door bacteriën in de mond. Deze bacteriën ontstaan in de mond door een slechte hygiëne of andere oorzaken als voeding en medicijnen.
Correct poetsen en er zeker van zijn dat tandplak geen kans krijgt om te ontstaan is vitaal bij het voorkomen en het genezen van tandvleesontsteking.
Er zijn producten op de markt die helpen bij het bestrijden van tandvleesontsteking. Denk hierbij aan mondspoelingen, maar natuurlijk ook stoken en flossen.
Uw mondhygiëniste is natuurlijk gespecialiseerd in het onderhouden van een goede mondhygiëne en kan u adviseren wat de beste manier voor u is om voor uw mond te zorgen.

Paul

Author Paul

More posts by Paul
Translate »