Tandheelkundige aandoeningen

Wat te doen bij terugtrekkend tandvlees?

By 14 november 2018 februari 26th, 2020 No Comments

Wanneer het tandvlees bij de overgang van tanden en kiezen naar tandvlees begint weg te slijten, kunnen de wortels van tanden en kiezen worden blootgelegd. Hierdoor vormen er losse ruimten tussen tandvlees en tand, bacteriën zullen juist hier makkelijk schade veroorzaken.
Wanneer terugtrekkend tandvlees niet wordt behandeld kan er ernstige schade aan het ondersteunend weefsel worden toegebracht. Tanden en kiezen zullen losser gaan staan en in het ergste geval kunnen de tanden of kiezen uit gaan vallen.
Terugtrekkend tandvlees is soms moeilijk op te merken, omdat het langzaam maar wel zeker steeds erger wordt. Tanden kunnen langer aanvoelen wat aan kan geven dat het tandvlees zich aan het terugtrekken is. Wanneer je merkt dat je tandvlees zich terugtrekt, je tanden losser lijken te staan of er spleetjes vormen tussen tanden en tandvlees, negeer dit niet en maak een afspraak bij de tandarts of mondhygiëniste.

Oorzaken van terugtrekkend tandvlees

Er zijn vele oorzaken voor terugtrekkend tandvlees. Wanneer er al last is van andere aandoeningen in het gebit kunnen infecties ook nog schade toebrengen aan het tandvlees. Sommige mensen zijn genetisch aangelegd om sneller last te krijgen van schade aan het tandvlees. Bij vrouwen kunnen schommelingen in hormonen ook bijdragen aan kwetsbaarheid van het tandvlees.
Het is belangrijk frequent te poetsen, maar nog veel belangrijker is om op een juiste manier te poetsen. Wanneer een tandenborstel met harde haren wordt gebruikt of er wordt te hard gepoetst kan er schade aan het tandvlees ontstaan. Een mondhygiëniste kan u laten zien hoe er wel correct moet worden gepoetst om schade aan het tandvlees te voorkomen.
Tabak en koffie zijn producten die zorgen voor kleverige plak op de tanden. Bacteriën bouwen hier gemakkelijk op en kunnen uiteindelijk zorgen voor infecties. De plak en de vlekken die tabak en koffie aanbrengen op tanden en kiezen kunnen dan resulteren in terugtrekkend tandvlees.

Oplossingen voor terugtrekkend tandvlees

De tandarts kan opgebouwde bacteriën in de lege plekken die ontstaan zijn door terugtrekkend tandvlees secuur verwijderen. Ook het tandvlees kan worden terug gevouwen om spleten en gaten in het tandvlees te dichten.
Wanneer de kaak al is aangetast door terugtrekkend tandvlees kan er met een proteïne behandeling of een membraan de wortel van de tand weer worden verborgen.. Hierna kan de tand weer helen en wordt weer een gezonde omgeving in de mond bereikt.

Voorkomen van terugtrekkend tandvlees

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Wanneer je last hebt van terugtrekkend tandvlees is het verstandig om de volgende dranken en zuur voedsel te vermijden:

  • Citrus vruchten
  • Pasta
  • Alcohol
  • Koffie
  • Zwarte thee
  • Gefermenteerd voedsel

Naast wat je eet is een correcte manier van het gebit schoon houden de beste manier om tandheelkundige aandoeningen te vermijden. Een mondhygiëniste kan u advies geven over poetsen, tandpasta en algemene mondhygiëne.

Paul

Author Paul

More posts by Paul

Leave a Reply

Translate »